#5 Energieopslag

Om zelfvoorzienend rond de wereld te kunnen zeilen moesten we bepalen hoe we de opgewekte energie konden opslaan. Aan boord zijn veel apparaten elektrisch, die we op verschillende tijden gedurende de dag gebruiken. Zo zijn er momenten dat we meer opwekken dan verbruiken, maar ook andersom. Om een juiste schatting te maken van de hoeveelheid opslag die we nodig zouden hebben, hebben we van te voren verschillende scenario’s geschetst hoe er aan boord geleefd word. Hierin werd duidelijk dat we met onze leefstijl en ons budget moesten kiezen voor een combinatieopstelling van normale AGM accu’s en een set Lithium accu’s.

De eerste accubank is een 12V systeem die bestaat uit 4 x 220Ah Victron AGM accu’s. Deze staan parallel geschakeld. Aan deze accu’s zit het boordnet van 12V gekoppeld en een combi omvormer om van de 12V 230V te maken. De accu’s hebben we in de oude dieseltanks geplaatst. We hebben de bestaande deksels groter gemaakt, zodat de accu’s erin pasten en uiteindelijk goed vast kwamen te staan. Omdat de accu’s verder onderhoudsvrij zijn, hoeven we er ook niet meer makkelijk bij te kunnen. Na 3 jaar intensief gebruik merken we dat de capaciteit wel achteruit is gegaan. Maar ze zijn nog goed genoeg om straks vanaf Nieuw Zeeland terug naar Nederland te kunnen varen.

 

De tweede accubank is een 48V systeem die bestaat uit 4 x 48V Pylontech Lithium accu’s. Deze staan in serie gebouwd, met een eigen BMS (Batterij Management Systeem). Het BMS stuurt de accu’s aan en bewaakt accu’s tegen overlading en een te hoge ontlading. Ook aan dit systeem zit een omvormer om van 48V 230V te maken. Hiermee kunnen we continue 3000W en tijdelijk 6000W genereren aan boord. Dit is vergelijkbaar met 1 groep in een huishouden en dit is voldoende om aan boord bijvoorbeeld met inductie te koken. De accu’s zijn in een oude kast geplaatst, zodat we er makkelijk bij kunnen. Deze accu’s zijn namelijk met de hand aan en uit te zetten. Tot dusver hebben wij de hele rij accu’s 1 keer uitgezet, tijdens hevige onweer op zee. Verder merken we dat de capaciteit van de accu’s nagenoeg hetzelfde is als voor vertrek en we zijn dan ook erg te spreken over de lithium accu’s aan boord.

 

De beide omvormers van de verschillende accubanken zitten aan elkaar gekoppeld, zodat de energie van de beide accubanken onderling verdeeld kan worden. Zodra er energie tekort dreigt te zijn bij de een, kan met een simpele draaiknop de energie verdeeld worden tussen beide accubanken.

De laatste accubank is een 24V systeem, bestaande uit twee accu’s voor het ankerlier. Deze accu’s laden we bij vanuit de 48V accubank. Dit zijn ook AGM accu’s, zodat we ook hier geen onderhoud hoeven te plegen.

Om alle elektrische systemen bij elkaar te laten komen, hebben we bij elke accubank een eigen stroomkast gemaakt. De stroomkabels van de accu’s hebben we op een grote koperen strip geplaatst. Via deze koperen strip komen zowel alle opwekkers als alle verbruikers bij elkaar. Ik raad het iedereen ook ten zeerste aan om vroegtijdig met een grote verdeel/stroomkast te beginnen, om het overzicht  te houden. Want om uiteindelijk alles elektrische aan boord te krijgen komen er heel wat draadjes bij elkaar.

Vragen? Mail ons dan naar info@4greenfoundation.com