#6 Energiezuinige apparaten

Aan boord hebben we geprobeerd alle energieverbruikers zo zuinig mogelijk te maken. Dit was een grote investering, maar wel noodzakelijk om zelfvoorzienend te leven.
Om te beginnen hebben we alle verlichting vervangen voor led-verlichting. Zowel binnen als buiten zijn alle lampen vervangen. Vroeger werden voor het toplicht en de navigatieverlichting gloeilampen gebruikt die veel meer stroom vragen dan led-verlichting. Tot dusver is er op de reis één lamp kapot gegaan. Gelukkig hadden we van te voren een paar reserve ingekocht, dus dit leverde onderweg geen problemen op. Ook hebben we in de bezaansmast onze dek verlichting vervangen voor een led-lamp. Binnen hebben we, op onze olielampen na, ook alles vervangen. Wat ons opvalt, is dat de led-verlichting snel kapot gaan als deze geen constante spanning krijgt maar een variabele spanning. Plaats dus niet zomaar je led op de 12V accubank, maar plaats er een DC/DC converter tussen als dit nodig is. Dat scheelt je veel werk.

Al vijf jaar koken wij niet op gas of diesel, maar op onze inductie kookplaat aan boord. In totaal hebben we twee “pitten”, die variabel in te zetten zijn van 200W t/m 1800W per plaat. Meestal koken en bakken wij als de plaat op 800W staat. Omdat koken met inductie vele malen sneller gaat dan met gas, spaar je hier dus energie. Helaas zijn er in vijf jaar tijd al wel twee kapot gegaan. Dit terwijl de spanning wordt geleverd door een Victron zuivere sinusomvormer. Daarom zijn we overgestapt op twee losse kookplaten met elke één pit. Zodra er weer een stuk gaat, dan hoeven we maar een pit te vervangen. Neem dus altijd een reserve mee onderweg. Bijkomend voordeel is dat wij geen gas aan boord hebben en dus nooit het gevaar lopen een gaslek te hebben. Als wij soms andere boten zien stunten met hun gasflessen om op onmogelijke plekken te laten vullen, zijn wij altijd weer blij met ons elektrisch kooktoestel.

Daarnaast koken we veel met een kleine rijstkoker. Deze vraagt maar 500W. Omdat het groot genoeg is voor 2-3 personen, verspillen we ook geen extra energie aan grote pannen. Daarnaast sluit de deksel de rijstkoker goed af, wat ook weer handig is tijdens het zeilen. Zo vliegt de rijst/pasta/eieren minder snel uit de pan en door de kajuit.

Verder bakken we onderweg ongeveer eens per drie dagen een brood met een broodbakmachine. Dit vraagt ongeveer 800Wh aan stroom, wat gelijk staat aan 1,5u volop zon aan boord.
De koelkast is een (energiezuinige) 12V Dometic koelkast. Het is een rib uit je lijf, maar dan heb je wel het topmodel volgens de verkoper. Deze kan aanblijven tijdens het zeilen tot een bepaalde zeegang en is energiezuinig. Onze ervaring heeft geleerd dat als de koelkast goed vol zit, deze duidelijk minder energie vraagt. Maar zodra je in de warmere gebieden bent en er niet veel in de koelkast staat, dan vraagt deze zoveel dat soms de koelkast uit moest. Ook zetten we vaak de koelkast handmatig uit voor we gaan slapen, en zetten deze s’ochtends dan weer aan. Dit scheelt enorm veel stroom.

Water koken we via een gewone waterkoker, omdat ik tot dusver nog geen beter alternatief ben tegengekomen. Als iemand hier ooit een beter idee voor heeft, laat het ons maar weten. Verder hebben we twee (look-a-like) cookers geïnstalleerd. Een voor de wasbak en een voor de douche. Dit vraagt veel stroom (3000W), maar als we in de haven liggen of als we genoeg stroom hebben opgewekt, dan hebben we op deze manier binnen 10 seconden water tot wel 70 graden. Zo hoeft er niet constant een boiler aangezet te worden om uren te wachten op warm water. Zeker een aanrader! 

Volgende week zullen we vertellen hoe we nog op een andere manier koken met de zon. Vragen? Mail ons dan naar info@4greenfoundation.com