S/Y New Nexus Sinds 2017 vaart het zeilschip New Nexus rond de wereld. Het is een reis met een missie: Met wind, water en zon de wereld rond. Hiervoor is het schip volledig zelfvoorzienend omgebouwd. We willen laten zien dat het anders kan, en anders moet!

De aanschaf In 2012 kochten Niels en Tjerk een Trintella IV in Workum. Het schip was in slechte staat. Het kostte 4 jaar tijd om haar weer zeilklaar te maken voor een lange reis rond de wereld. Niet alleen van buiten ziet het schip er weer goed uit, maar ook van binnen heeft zij een grote transformatie ondergaan. Zo is er naast de huidige motor een elektrische motor ingebouwd. Voor vertrek zijn er 17 zonnepalen geïnstalleerd en is er een windmolen boven op de mast geplaatst.

Van diesel naar... Standaard werd de Trintella IV uitgevoerd met een Perkins 4.236 met 72 pk. Deze motor is bewust in het schip gebleven. Mocht er iets met de elektriciteit aan boord gebeuren, denk aan onweer waarbij de accu’s stuk kunnen gaan, dan hebben we altijd een reservemotor aan boord.

...een elektrische motor Tijdens het afstuderen heeft Niels onderzocht welke elektrische motor in het schip zou komen. Het werd een BellMarine 10 kW Permanent Magnet motor met een piekvermogen van 15 kW. De elektromotor is parallel naast de dieselmotor gebouwd, als een hybride opstelling. Door middel van een dubbele flens en twee V-snaren drijft deze motor de huidige aandrijflijn aan. Tijdens het zeilen wordt de elektrische motor als dynamo gebruikt om zo energie op te wekken.

Zelfvoorzienend leven Energie aan boord Om zelfvoorzienend rond de wereld te zeilen, is het schip uitgerust met zonnepanelen, een windgenerator en lithium accu’s. Ook kunnen we tijdens het zeilen energie opwekken met de elektrische motor. Daarnaast is gas bij ons aan boord verleden tijd. We koken op een inductiekookplaat en er is een elektrische oven ingebouwd.

Meer lezen over hoe wij zelfvoorzienend leven? Klik hier:

Introductie Groot onderhoud in Nieuw-Zeeland In 2019 zijn we aangekomen in Nieuw-Zeeland en daarmee waren we halverwege de wereldreis. Na een aantal jaar onderweg te zijn geweest, was het hier tijd voor groot onderhoud. We hebben een aantal weken doorgebracht op de werf. Een van de grote klussen was de reparatie aan de mastvoet. Bekijk de video

Scroll Down

Scroll Down