Bloempotjes Van afval
naar bloempot
Tijdens de reis komen we erg veel plastic afval tegen. Het ligt op straat, spoelt aan op stranden en het drijft in zee. Een gedeelte van dit plastic recyclen we met machines die we mee hebben aan boord. Het resultaat: kleurrijke bloempotten!

Scroll Down Samen stranden opruimen Omdat we tijdens de reis op veel stranden komen, willen we juist op deze plekken opruimen. Dit doen we samen met kinderen, locals, scholen en mensen die graag helpen. Samen verzamelen we het plastic om vervolgens te recyclen, want ook de twee recycle machines gaan vaak mee op pad. Zo maken we met elkaar de wereld elke dag een beetje groener.

Shredden Shredden met de Hulk Het eerste uitdaging is 'De Hulk’ op locatie krijgen. De Hulk is onze grote groene shredder van +/-30 kg gemaakt uit RVS. Maar zodra deze op het strand tussen het plastic is geplaatst, kan niemand er meer omheen. De kinderen vinden het maar al te leuk om ter plekke plastic afval in de machine te gooien. Na een paar flinke slagen met het grote wiel krijgen we kleine stukjes plastic. Deze stukjes plastic gebruiken we als grondstof voor onze bloempotten.

Solar oven Smelten met de zon We hebben onze eigen pers ontwikkeld om unieke bloempotten te kunnen maken. De pers gaat in de zonneoven die warmer wordt dan 200 graden. Dit is warm genoeg om het plastic perfect te laten smelten. Zo gebruiken we dus geen fossiele brandstoffen tijdens het proces. Waar dan ook ter wereld kunnen we plastic recyclen, als de zon maar schijnt! Vaak wordt er stroom gebruikt om te recyclen. Dit kan erg duur zijn en het wordt met fossiele brandstoffen opgewekt. Dit is vervuilend en het kost lokale mensen geld. Daarom smelten wij het plastic in onze zonneoven rechtstreeks met de zon.

Feitjes Feitjes over de bloempot Een bloempot bestaat uit
0,5 kg plastic.

Het proces verbruikt geen fossiele brandstoffen.

De bloempot komt tot stand met spierkracht en zonne-energie.

Per bloempot moet er +/- 30 minuten worden geschred met de Hulk.

Een gevulde pers moet 3 uur in de zonneoven.

Voor de bloempotten worden verschillende soorten plastic gebruikt.

Scroll Down

Scroll Down

Scroll Down

Scroll Down

Scroll Down