Van afval
naar bloempot
Onderweg komen we erg veel plastic afval tegen. Dit ligt verspreid over stranden, op straat of in de zee. Een gedeelte van dit plastic recylen we met machines die we mee hebben aan boord. Dit doen we samen met de lokale bevolking. Overal waar we komen ligt plastic afval

Met elkaar Plastic, we gebruiken het allemaal, of je nou wilt of niet. De verhalen die je erover hoort zijn soms positief, maar vaak negatief. Het plastic dat ons bezig houdt, is het plastic dat zwerft in de natuur.

Omdat we tijdens de reis op veel stranden komen, willen we juist op deze plekken opruimen. Niet alleen, maar samen met kinderen, locals en mensen die graag helpen. Samen verzamelen we het plastic, shredden het en uiteindelijk recyclen we het tot bloempotten. En iedereen die helpt krijgt een plekje op onze interactieve kaart. Zo vormen we samen een community, die de wereld elke dag een beetje groener maakt.
Samen maken we de wereld elke dag een beetje groener

Shredden Het eerste avontuur is 'De HULK' op locatie krijgen. De Hulk is een grote groene shredder van +/-30 kg gemaakt uit RVS. Maar zodra deze op het strand tussen het plastic is geplaatst, kan niemand er meer omheen. Het gevaarte trekt veel aandacht en kinderen vinden het maar al te mooi om ter plekke plastic afval in de machine te gooien. Na een paar flinke slagen met het grote stuurwiel krijgen we kleine stukjes plastic.

Deze stukjes plastic noemen we pallets, pallets gemaakt van plastic soep, oftewel plastic afval. Deze pallets gebruiken we als grondstof voor onze vazen. We sorteren de plastics altijd eerst op kleur zodat we verschillende bloempotten kunnen maken.
We shredden vaak op locatie of in het klaslokaal.

Zonneoven Tijdens het ontwikkelen van onze pers kwamen wij op het idee deze rechtstreeks door de zon te laten verwarmen. Dankzij de oven van SunStofey konden wij onze eigen pers ontwikkelen die volledig werkt op zonne-energie. Overal en waar dan ook ter wereld. De oven wordt warmer dan 200 graden, warm genoeg om het plastic perfect te laten smelten. Zo gebruiken we dus geen fossiele brandstoffen tijdens het proces. Vaak wordt er stroom gebruikt om te recycelen. Dit kan erg duur zijn en het wordt met fossiele brandstoffen opgewekt. Dit is vervuilend en kost lokale mensen geld. Voor ons de uitdaging om zonder stroom plastic te recyclen. Benieuwd hoe?

Tijd om te gaan smelten met de zon

Feitjes van de bloempot Een bloempot bestaat uit
0,5 kg plastic.

Het proces verbruikt geen fossiele brandstoffen.

Per bloempot moet er +/- 30 minuten worden geschred met de Hulk.

Een gevulde pers moet 3 uur in de zonneoven.

Voor de bloempotten worden verschillende soorten plastic gebruikt.
Ontdek hier enkele feiten van onze unieke bloempotten

Scroll Down

Scroll Down

Scroll Down

Scroll Down

Scroll Down