Universiteitskrant Groningen

Zuinig zeilend de wereld rond

Door Koen Marée

Met een eigenhandig gerenoveerde zeilboot vertrekken RUG-student Tjerk Zweers en Hanze-student Niels Tammeling over anderhalf jaar op wereldreis. Tijdens de tocht helpt het tweetal goede doelen, zoals Floating Doctors en de Plastic Soup Foundation. En dat allemaal op een zo duurzaam mogelijke manier.
 

Vrolijk komt geneeskundestudent Tjerk Zweers (25) in de Reitdiephaven uit de boot gestapt. Na een begroeting wijst hij meteen naar de zonnepanelen: ‘Deze week opnieuw bevestigd!’ Op deze zaterdag, de eerste echte mooie lentedag, wekken ze flink wat energie op. Binnen wacht Hanze-student Niels Tammeling (27) met op zijn schouder minipapegaai Lorenzo, die meteen nieuwsgierig is naar het bezoek.

‘We dachten wel even: ‘Waar zijn we aan begonnen?’’
Het leven van Zweers en Tammeling staat bijna in z’n geheel in het teken van het zeilschip. Al in 2008 ontstonden de plannen om ooit een wereldreis te maken. ‘Niels woonde toen op Curaçao en zag allemaal oude mensen de haven binnenvaren. Wij kennen elkaar van de zeilschool en hadden meteen de gedachte: ‘Waarom wachten tot we oud zijn?’ Nog diezelfde dag hebben we een spaarrekening geopend om een boot te kopen.’

Benieuwd naar het hele verhaal? Klik dan hier