Zelfvoorzienend leven | #2 Zonne-energie aan boord

Zelfvoorzienend leven | #2 Zonne-energie aan boord

Om zelfvoorzienend rond de wereld te varen, moeten wij onze eigen energie opwekken. Dit doen we op verschillende manieren en maken hierbij gebruik van duurzame energiebronnen. Dat betekent dus zonder het gebruik van fossiele brandstoffen. Een van de belangrijkste duurzame energiebronnen is natuurlijk de zon. Om de energie van de zon te kunnen gebruiken zijn er zonnepanelen nodig. Bij de voorbereiding kwamen er al snel verschillende vragen in ons op: “Hoeveel panelen hebben we in totaal nodig?” en “Welk type panelen moeten het worden en waar plaatsen we ze?”

Tijdens het afstudeerproject van Niels is onderzocht hoeveel zonnepanelen er nodig zijn om hiervan aan boord te kunnen leven. De conclusie was dat het meevalt hoeveel panelen je nodig hebt. Voor een boot waar we met 2 personen op wonen, zal 600Wp voldoende zijn. Het ligt er natuurlijk wel aan hoeveel energie je verbruikt en hoelang de zon schijnt. Omdat er steeds meer technologie aan boord is, en dus meer stroomverbruikers, hadden we geschat dat we 1 kW per dag verbruiken. Na twee jaar zeilen blijkt dit geen verkeerde schatting te zijn geweest. We koken elektrisch, werken veel op de computer en hebben altijd de koelkast aanstaan. ’s Avonds kijken we vaak een film en spelen we zo af en toe een spelletje op de Xbox. Tijdens het zeilen is onze grootste energieverbruiker de stuurautomaat, die 90% van de tijd aanstaat. 

Bij de aanschaf van de panelen hebben we uiteindelijk gekozen voor flexibele panelen. Dit hebben we gedaan door 6 x 100Wp panelen te plaatsen op de boot. Omdat sommige panelen in de schaduw liggen gedurende de dag, hebben we er twee extra bijgeplaatst. Omdat de lithiumaccu’s 48V zijn, hebben we de acht panelen in twee series van vier gezet. Deze series zijn vervolgens parallel op elkaar aangesloten. Op deze manier wekken we een hoog voltage op (+60V) , die via een MPPT regelaar (Maximum Power Point Tracking) van Victron naar de 48V accu’s gaat. Dit werkt erg goed en we waren er erg tevreden over totdat…

… totdat we na enkele maanden zeilen steeds zuidelijker kwamen en het steeds warmer werd. Het teakdek van de New Nexus kreeg het zwaar te verduren en werd gedurende het middaguur ontzettend heet. Dit heeft geen goede invloed gehad op de constructie van de flexibele panelen op het teakdek. Ze werden te warm en omdat in het teakdek een lichte buiging zit, ontstond er teveel spanning in de lijmlaag. De panelen lieten los en onze opwekcapaciteit ging hard achteruit. We kwamen op zonnige dagen niet meer boven de 300W uit. Zelfvoorzienend leven is uiteraard vrij lastig op deze manier. Uiteindelijk hebben we in Panama een deel van de flexibele panelen vervangen voor vaste panelen. Gewone panelen die ook op het dak van huizen in Nederland liggen (260Wp). Er hangen twee grote panelen langs de zijkant van ons schip, die we kunnen verstellen richting de zon. Beide werden in serie op elkaar aangesloten. We hebben op de hele Pacific veel energie opgewekt met de panelen en het werkt fantastisch. Het rendement is hoog en omdat ze een luchtstroom aan de onderkant hebben, koelen ze een stuk beter. Het resultaat: We wekken alleen al met deze twee panelen rond de 1,5kW per dag op.


Een geliefde plek voor de dagelijkse behoefte van boobies ( vogels ^^)

Voor het 12V gedeelte hebben we andere panelen geïnstalleerd op een eigen accubank (AGM). Dit is een gebruikelijk voltage op boten en het leek ons beter om hiervoor een eigen systeem aan te leggen. Dit hebben we uiteindelijk gedaan door drie middelgrote ( 2x 200Wp en 1x 165Wp) zonnepanelen op het schip te plaatsen. Twee bovenop onze biminikap en een achter op de davits. We zijn hierover erg te spreken. De beste plek is eigenlijk boven de davits, omdat de giek nog wel eens voor wat schaduw wil zorgen boven de biminikap. We maken ons eigenlijk nooit druk om de 12V, want deze laadt altijd meer dan het totale 12V gebruik aan boord.

Om elektrisch te kunnen varen moeten we nog meer stroom opwekken dan alleen voor het leven aan boord. Hierover meer in het artikel over elektrisch varen. 

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je vragen? Stuur dan een mailtje naar info@4greenfoundation.com

Volgende week: Energie opwekken met de wind.

 

De constructie van de zonnepanelen in 3D getekend.

Testen van de panelen op de mast. Dit is uiteindelijk niet doorgegaan.Onze eerste lading zonnepanelen.Zelf huiddoorvoeren met de 3D printer gemaakt.Het grote zonnepaneel achterop de Davits.De verstelbare zonnepanelen langs de zijkant.Veel nieuwe kabels in de meterkast.Bovenaanzicht van alle zonnepanelen in PanamaConstructie op de biminikap, gemaakt in PanamaWekelijks moeten we de zonnepanelen schoonmaken door al het zout wat op de panelen komt.