19 jan Zelfvoorzienend leven | #3 Windenergie
Naast de zonnepanelen wekken we ook energie op met de wind. Voor ons vertrek moesten wij opzoek naar de meest geschikte windmolens voor ons project en moesten we besluiten waar we deze wilden plaatsen. Een Trintella IV heeft twee masten, waarbij de keuze was gevallen op de achterste kleine mast; de bezaansmast. Deze mast biedt plek voor twee windmolens op twee verschillende plekken. Eentje aan de voorkant en een helemaal boven in de mast. We hebben daarom ook gekozen voor twee verschillende type windmolens: een VAWT (vertical axis wind turbine) en een normale windgenerator.
De VAWT windmolen hebben we aan de voorkant van de bezaansmast gemonteerd. Deze windmolen was van het type LE-v50, gemaakt voor op zee. Het is een soort buis die ronddraait en geluidloos hoort te zijn. Voor ons vertrek hebben we deze op de mast gezet, met als doel dat bij lichter weer deze windmolen nog steeds energie zou opwekken. Helaas is de windmolen in Engeland al kapot gegaan. De lagers liepen vast, wat waarschijnlijk te maken heeft gehad met de krachten die boven in de mast komen zodra het schip met een behoorlijke zeegang aan het zeilen is. We konden deze windmolen niet meer repareren en hebben hem van de mast gedemonteerd. Misschien was het een pechgeval, maar veel plezier hebben we er niet van gehad.
Gelukkig hadden we ook een windmolen boven op de mast geplaatst, een Silentwind 400+ 48V. Tijdens het aansluiten ondervonden we enkele problemen, omdat de laadregelaar rechtstreeks op de lithium batterijen moest worden aangesloten. We vertrouwden de laadregelaar eerst niet helemaal, omdat lithium een andere laadcyclus heeft dan lood accu’s. Nadat we hier goed over geïnformeerd waren door het bedrijf (gevestigd in Spanje) en zeker wisten dat het kon, hebben we alles aangesloten. Het resultaat in Groningen was bedroevend. Zelden kwam de opwek boven de 50W uit. In eerste instantie dachten we dat de regelaar kapot was, totdat we een keer met de boot bij onze vaste werf Aquatel in Workum kwamen. Tijdens een stevige zuidwesterstorm kreeg de windmolen er flink van langs. De windmolen heeft een vermogen van 400+, waarbij dat plusje natuurlijk erg vaag is. Tijdens de harde vlagen wekte de windmolen boven de 800W op. Hij deed het!
De windmolen zit er nu bijna drie jaar op, waarin we nog geen enkel onderhoud hebben hoeven te doen. Aankomende maand gaat de boot op de kant voor groot onderhoud en dan zal ik de wieken eens inspecteren. Afgelopen jaren heeft de windmolen de hoeveelheid energie opgewekt van wat we er van hadden verwacht. Zelfs tijdens het zeilen staat deze constant aan. Bijkomend voordeel van een windmolen is dat deze ook in de nachtelijke uurtjes energie opwekt.
De windmolen kunnen we gemakkelijk met de hand aan en uit zetten, maar slaat zelf ook af als de lithium batterijen vol zitten. Bij echt harde wind zetten we de windmolen van tevoren met de hand uit, om geen dingen te slopen.
Verder is deze windmolen erg stil vinden we. Helemaal in vergelijking met andere windmolens op boten om ons heen. Een andere windmolen waar ik veel positieve verhalen over hoor, is de Eclectic Energy D400.
Zouden we deze reis met wind, water en zon kunnen maken zonder windmolen? Nee. We komen vaak genoeg op plekken waar het lange tijd bewolkt is en dan hebben we echt onze windmolen nodig.
Volgende week vertellen we alles over de elektrische motor in de boot.
Vragen? Mail ons dan naar info@4greenfoundation.com